Højriis Slot

– et af Danmarks smukkeste nygotiske slotte


Højriis nævnes første gang i 1397. Ridder Johan Skarpenberg, den daværende ejer, var en af dronning Margrethe I’s vigtigste rådgivere. Skarpenberg var en magtfuld mand, der udover Højriis, ejede mange store gårde, blandt andet Spøttrup i Salling.

 

Arkitektur

Højriis slots nuværende udtryk opstod ved to store ombygninger i slutningen af 1800 tallet. Indtil da var Højriis et funktionelt anlæg, bestående af et enkelt renæssance-hus og tre lave bindingsværksfløje. Men i 1859 besluttede den daværende ejer, Didrik Galtrup Gjedde, at bygge sig en pragtbygning med tårn og kulørte glasruder i tidens stil – nygotikken.

 

Nygotikken var en del af den bølge man med en fællesbetegnelse kalder historicismen – en periode hvor man påvirket af industrialiseringens store fremskridt søgte tilbage i tiden og sværmede for tidligere tiders stilarter, deriblandt middelalderens gotiske stil med spidse buer, kamtakkede gavle, gotiske blændinger i murværket og mange snørklerier.

 

Højriis adskiller sig fra den typiske, danske nygotik ved at være inspireret af den venetianske gotik, der hentede sin inspiration i blandt andet arabisk arkitektur. Det giver bygningen et let og drømmende sydlandsk præg. Resten af byggeriet – slottets riddersalsfløj – afsluttedes i 1876 af Gjeddes svigersøn C.L. A. Steensen-Leth.

Fra Kammerherrens tid stammer også de omfattende skovanlæg, der præger Højriis i dag.

 

Fakta

Land- og skovbrug: 500 hektar

Samlet areal: 450 hektar

Antal huse: 10 huse

Tårnets højde: 32 meter

Antal fløje i slottet: 3 fløje

Særlige, vilde dyr på Højriis: Ravn, odder, isfugl

Haver: Rhododendronhave, den hvide have